Δημοτική Βιβλιοθήκη «Χριστόδουλος Γαλατόπουλος»

Περιγραφή

Οικοδομήθηκε το 1946 με σχέδιο του γνωστού Κύπριου αρχιτέκτονα Ανδρέα Χριστοδουλίδη και οφείλει το όνομά της στον τότε Δήμαρχο Πάφου (1943-1953) και ιδρυτή της Χριστόδουλο Γαλατόπουλο. Από τους πρώτους χρόνους της λειτουργία της, ανέπτυξε ενεργή πολιτιστική δραστηριότητα, φιλοξενώντας πολλές εκδηλώσεις, με κορυφαίες τις Παλαμικές Γιορτές, τις μοναδικές στον ευρύτερο ελληνικό χώρο προς τιμήν του ποιητή Κωστή Παλαμά. Εμπνευστής τους  ήταν ο ίδιος ο ιδρυτής της βιβλιοθήκης, οποίος μάλιστα  φυλακίστηκε για το λόγο αυτό από τις βρετανικές αποικιοκρατικές αρχές  το 1949 .

Ο Παλαμάς, που δεν ταξίδεψε ποτέ έξω από την Αθήνα, περιλάμβανε την Κύπρο στις νοερές του πατρίδες και το νησί έχει ξεχωριστή θέση στην ποίηση του. Στη βιβλιοθήκη βρισκόταν και ένα χειρόγραφό του με το ποίημα του «Κύπρος», το οποίο προσέφερε ο ίδιος ο ποιητής στον Λανίτη κι εκείνος με τη σειρά του το χάρισε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη κατά την διάρκεια της Παλαμικής γιορτής που έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1951.

Το 2015 από ο Δήμος Πάφου συνεργασία με την Κυπριακή  Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) προέβη σε εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση της βιβλιοθήκης, με σκοπό την ενίσχυση και ανάδειξη της πνευματικής ζωής της πόλης. Το έργο υποστήριξαν  το Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σήμερα η Βιβλιοθήκη Χριστόδουλου Γαλατόπουλου ανταποκρινόμενη στις νέες απαιτήσεις, είναι εξοπλισμένη με καινοτόμα τεχνολογικά μέσα, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή προσβασιμότητα στο πλούσιο υλικό της, το οποίο αριθμεί περίπου 26.000 τόμους, μεταξύ των οποίων σπάνιες εκδόσεις και ιστορικά έγγραφα.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

  • Διεύθυνση: Πλατεία 28ης Οκτωβρίου
  • Τηλ: +357-26 933847
  • email: pafos.library@pafos.org.cy

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Αρχιτεκτονική


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο