Εθνογραφικό Μουσείο Πάφου

Περιγραφή

Το Εθνογραφικό Μουσείο βρίσκεται σ΄ ένα διώροφο πετρόκτιστο κτίριο του 1894, με τρεις ασυνήθιστες καμάρες γοτθικού ρυθμού και όμορφους κήπους. Ιδρύθηκε το 1958 για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή του  Γιώργου Ηλιάδη, ενός διανοούμενου – συλλέκτη με έντονο ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του, ο οποίος συνέλεγε αντικείμενα αρχαιολογικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος από την ύπαιθρο της Κύπρου και ιδιαίτερα από την περιοχή της Πάφου.

Τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζουν εντυπωσιακή ποικιλία, ως προς το χρονολογικό φάσμα που καλύπτουν, δηλαδή από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια, αλλά ως προς και τη γκάμα των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένα, συμπεριλαμβάνοντας  ευτελή πήλινα αντικείμενα αλλά και είδη πολυτελείας. Πιο συγκεκριμένα ο επισκέπτης κάνοντας μια περιήγηση μέσα στους εκθεσιακούς χώρους μπορεί να δει αρχαιολογικά ευρήματα της Χαλκολιθικής Περιόδου όπως κοσμήματα, αμφορείς και διάφορα πήλινα αγγεία. Θα ανακαλύψει ακόμα ενετικούς καθρέπτες και σκαλιστά παραδοσιακά έπιπλα, λαϊκές ενδυμασίες (κυρίως αγροτικές), άλλα χρηστικά αντικείμενα, όπως επίσης και γεωργικά εργαλεία του προηγούμενου αιώνα. Δε λείπουν φυσικά και οι αργαλειοί, καθώς και υφαντά, με τα τελευταία να αποτελούν μάλιστα, αξιόλογα έργα λαϊκής τέχνης.

Ωράριο Λειτουργίας:
Χειμώνα, Δευτέρα – Σάββατο: 10:00 – 17:00
Καλοκαίρι, Δευτέρα – Σάββατο: 10:00 – 18:00
Κυριακή: 10:00 – 14:00 (όλο τον χρόνο)
Το Εθνογραφικό μουσείο, εκτός απο τις περιηγήσεις, είναι διαθέσιμο για την τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων σε συνεργασία με την Αγγλικανική Εκκλησία.
Διεύθυνση: Έξω Βρύσης 1, Πάφος
Τηλέφωνο Επικ.: +357 26 932 010 / +357 26 944 833, Φαξ: +357 26 948 478
Ιστοσελίδα: www.ethnographicalmuseum.com

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Μουσεία


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο