Η κατακόμβη της Αγίας Σολομονής

Περιγραφή

Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προσκυνηματικούς χώρους της Πάφου, πολύ γνωστός ήδη από το 15αι., όπως μαρτυρούν σωζόμενα χειρόγραφα της εποχής. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του λόφου Φάμπρικα και πρόκειται για εκκλησία – σπήλαιο  αφιερωμένη στην Αγία Σολομονή, ή Χαναά, μητέρα των 7 Μακκαβαίων.

Το σπήλαιο αυτό αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος 4 υπόγειων σπηλαίων, λαξευμένων γύρω από ένα αίθριο. Η κατασκευή τους έγινε  πριν την έλευση του Χριστιανισμού στην Κύπρο και ανάγεται χωρίς βεβαιότητα στους ελληνιστικούς χρόνους,  προκειμένου  να εξυπηρετήσουν ταφικές πρακτικές. Αργότερα, κατά τις τοπικές παραδόσεις, ο χώρος στέγασε την αρχαία συναγωγή των Παφίων Εβραίων, ενώ σε μεταγενέστερους χρόνους με την επικράτηση του Χριστιανισμού στο νησί, χρησιμοποιήθηκε από ερημίτες.

Από τις τέσσερις αυτές αίθουσες, η ανατολική μετατράπηκε σε εκκλησία και αποτελεί μια από τις αρχαιότερες της Κύπρου. Στο εσωτερικό της σώζονται ακόμα τα λείψανα ενός υποτυπώδους χτιστού τέμπλου που χώριζε τον κυρίως ναό από το Ιερό Βήμα. Οι παρειές του σπηλαίου ήταν διακοσμημένες με τοιχογραφίες, οι οποίες διατηρούνται σήμερα αποσπασματικά και χρονολογούνται στα τέλη του 12ου αιώνα. Από αυτές, η απεικόνιση με το Μελισμό του Χριστού στην αψίδα, είναι μια από τις πρωιμότερες σκηνές αυτού του είδους στην Κύπρο. Επίσης, έχουν εντοπιστεί μεταγενέστερες εγχαράξεις με ελληνικούς και λατινικούς Χαρακτήρες πάνω στις τοιχογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται στο 15ο -16ο αι. και  στο 17ο αι. αντίστοιχα.

Σε μεγαλύτερο βάθος από τους λαξευμένους θαλάμους, ακολουθώντας την κλίμακα που υπάρχει στο αίθριο βρίσκουμε μια φυσική υπόγεια σπηλιά, όπου υπάρχει πηγάδι με νερό, το οποίο πιστεύεται ότι έχει ιαματικές ιδιότητες. Εδώ θέλει η τοπική παράδοση την Αγία να έχει μαρτυρήσει μαζί με τους επτά γιους της. Όπως όμως μας πληροφορεί το απολυτίκιο (Δ. Μακκαβαίων, ά, 7, θ’4),  έλαβαν μαρτυρικό θάνατο όλοι μαζί στην Αντιόχεια το 186 π.Χ. από τον Έλληνα βασιλιά της ελληνιστικής αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, Αντίοχο τον Επιφανή (215 π.Χ. – 164 π.Χ.).

Η Αγία Σολομονή είναι η μόνη προχριστιανή μάρτυρας, η οποία έχει αγιοποιηθεί και η μνήμη της τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία κάθε 1η Αυγούστου. Την ημέρα της εορτής της, συνηθίζεται από πιστούς να δένουν ένα κομμάτι ύφασμα στην τρεμιθιά που βρίσκεται έξω από την εκκλησία, επικαλούμενοι την βοήθεια της Αγίας  για ίαση από ασθένειες.

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Εκκλησίες - Μονές - Κατακόμβες


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο