Καθεδρικός Ι. Ναός Αγίου Θεοδώρου

Περιγραφή

Ο μητροπολιτικός  ναός βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Πάφου, στην περιοχή Μουσαλλάς κοντά στην Πλατεία Έρωτα και στο Άλσος Ήβης Μαλιώτου. Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο  το Στρατηλάτη και  πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο, στις 8 Φεβρουαρίου και στις 8 Ιουνίου.

Εδώ γίνονται οι επίσημες τελετές, όπως είναι συλλειτουργία με ξένους ή ντόπιους αρχιερείς, η υποδοχή προκαθημένων άλλων Εκκλησιών αλλά και Δοξολογίες για διάφορες επετείους.

Η θέση του, καθώς και του μητροπολιτικού μεγάρου ήταν στο Μούτταλο απ’ όπου εκδιώχθηκαν με την Οθωμανική κατάκτηση και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν αμφότερα τα κτίρια στο Μουσαλλά. Ο ναός που βλέπουμε σήμερα  οικοδομήθηκε το 1896, πάνω στα ερείπια του καθεδρικού ναού που μεταφέρθηκε εδώ το 16ο αιώνα.  Το δυτικό τμήμα του με την κύρια είσοδο και το προστώο,  αποτελεί μεταγενέστερη προέκταση  που έγινε το 1983 από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Χρυσόστομο, χάρις στον οποίο έγινε και η τοιχογράφηση του ναού, μια δεκαετία μετά, το 1994.

Εξωτερικά, η όψη της εκκλησίας είναι λιτή χωρίς να  προϊδεάζει  για τον  πλούσιο  διάκοσμο στο εσωτερικό, έτσι ο πιστός ή επισκέπτης που εισέρχεται για πρώτη φορά στο ναό εκπλήσσεται ευχάριστα.  Τα οξυκόρυφα σταυροθόλια στην οροφή, τα βιτρό στα παράθυρα και  οι τοιχογραφίες που καλύπτουν όλες τις επιφάνειες των τοίχων μαζί με το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο συνθέτουν ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα.  Το υπερώο πάνω από το δυτικό τμήμα της εκκλησίας προσφέρει μια πανοραμική  άποψη του εσωτερικού της εκκλησίας.

Στο προαύλιο του ναού υπάρχει  αναθηματική στήλη, έργο του  μητροπολίτη Πάφου Ιάκωβου (1918) προς τιμήν των πεσόντων Παφίων  που θυσιάστηκαν στους εθνικούς αγώνες: στους σφαγιασθέντες   της 9ης Ιουλίου  του 1821 και σε όσους σκοτώθηκαν  στις μάχες του 1912, του ’13 και του 18.

Στοιχεία επικοινωνίας
Εφημέριος: Πρωτ. Κυριάκος Παπαπαναγιώτου
τηλ. 26935577, 99632452

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Εκκλησίες - Μονές - Κατακόμβες


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο