Μούτταλος – Πλατεία Μουττάλου

Περιγραφή

Στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης βρίσκουμε  την παλιά τουρκογειτονιά της Πάφου. Το όνομά της προέρχεται από την κυπριακή λέξη «μούττη», που σημαίνει μύτη και συνδέεται με τη γεωγραφική θέση της περιοχής, η οποία είναι χτισμένη στη μύτη ενός λόφου, ανάμεσα στην Πάνω και στην Κάτω Πάφο. Πριν εγκαταλειφθεί απότομα το 1974,  είχε αποκλειστικά  μουσουλμάνους κατοίκους, που μετά την τουρκική εισβολή μετοίκισαν στο σημερινό κατεχόμενο τμήμα. Σήμερα η συνοικία ενοποιημένη με την υπόλοιπη πόλη της Πάφου είναι και πάλι γεμάτη ζωή.

Στην καρδιά του Μουττάλου, η πλατεία αποτελεί σημείο αναφοράς γύρω, από την οποία αναπτύσσεται η συνοικία. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για  τα παραδοσιακά μικρά καφενεδάκια με τις γεύσεις και το ύφος μιας άλλης εποχής. Τα τελευταία χρόνια  έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, χάρις στα έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού που συγχρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν από το δήμο επί δημαρχίας Φαίδωνος Φαίδωνα.

Αποτελεί επίσης, ένα πολύ καλό σημεία εκκίνησης, για να εξερευνήσετε αυτή την ιδιαίτερη περιοχή,  που διατηρεί μέχρι τις μέρες μας ένα  μοναδικό χαρακτήρα μέσα στην Πάφο. Με μια περιήγηση στα  στενά σοκάκια  που την περιβάλλουν, μπορείτε  να ανακαλύψετε  απομεινάρια από τους παλιούς τουρκομαχαλάδες, όπου κυριαρχούσε η άναρχη δόμηση και η πυκνή κατοίκηση. Παρατηρώντας, τα  λιτά και εσωστρεφή σπίτια που έχουν απομείνει,  με τις προστατευμένες με ψηλοτοίχους φράχτες, αυλές διαπιστώνει κανείς ότι, παρουσιάζουν ένα συγκερασμό τόσο Κυπριακών όσο και Οθωμανικών αρχιτεκτονικών στοιχείων. Υπάρχουν ωστόσο και  ελάχιστα πιο περίτεχνα κτίρια που είχαν κατά κύριο λόγο δημόσιο χαρακτήρα, τα οποία όμως βρίσκονται μακριά από το κέντρο του Μουττάλου, κοντά στα όρια της συνοικίας.

Αν κατευθυνθείτε με τα πόδια νότια από την πλατεία, ακολουθώντας την οδό Ναμίκ Κεμάλ,  θα βρεθείτε σε λιγότερο από 5 λεπτά στο Τζαμί του Μουττάλου, το Djami Kebir με τον ψηλό μιναρέ του, το οποίο είναι σήμερα αναστηλωμένο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Πρόκειται για τον παλιό ναό της Αγίας σοφίας, ο οποίος κτίστηκε το 15ο ή 16ο αι. πάνω σε ερείπια αρχαιότερου ναού και μετατράπηκε κατά την Τουρκοκρατία σε Οθωμανικό τέμενος.

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Πλατείες - Πεζόδρομοι


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο