Ι. Ναός Αποστόλου Παύλου και Βαρνάβα

Περιγραφή

Βόρεια από την παλιά πόλη της Πάφου,  βρίσκεται επι της οδού Όλγας Ξυναρίδου ένας επιβλητικός ναός αφιερωμένος σε δύο από τις πιο σημαντικές ιερές μορφές της Μεγαλόνησου.

Οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας ήρθαν στο νησί το 45μ.Χ.  από την Αντιόχεια, για να κηρύξουν το λόγο του Θεού και  θεωρούνται σήμερα ιδρυτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Σύμφωνα με τις «Πράξεις των Αποστόλων» όταν έφτασαν στην Πάφο, ενδιαφέρθηκε να τους ακούσει ο ανθύπατος Σέργιος Παύλος, που περιγράφεται στις περικοπές ως άνθρωπος συνετός. Όμως, κάποιος μάγος Ιουδαίος, ψευδοπροφήτης με το όνομα Ελύμας (Βαριησούς), προσπάθησε τότε να τον αποτρέψει,  οι Απόστολοι τότε με τη βοήθεια του Θεού,  επιτίμησαν το μάγο και τον τιμώρησαν με τύφλωση. Κατόπιν, ο ανθύπατος, εντυπωσιασμένος από τη δύναμη και την αλήθεια της  νέας θρησκείας βαπτίσθηκε χριστιανός. Το γεγονός αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό, καθώς μια τέτοια μεταστροφή ενός ανώτερου αξιωματούχου του Ρωμαϊκού κράτους, άνοιξε το δρόμο στην ανεμπόδιστη εξάπλωσή  του χριστανισμού στο νησί. Ταυτόχρονα, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κυβερνήθηκε από χριστιανό.

Ο σημερινός ναός Παύλου και Βαρνάβα χτίστηκε μέσα στη δεκαετία του ’70, ακολουθώντας τη βυζαντινή αρχιτεκτονική παράδοση.  Πανηγυρίζει δυο φορές το χρόνο, στις 11 και στις  29 Ιουνίου.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλέφωνο: +357 26942701

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Εκκλησίες - Μονές - Κατακόμβες


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο