Ναός Παναγίας Θεοσκέπαστης

Περιγραφή

Το Ναό της Παναγίας  Θεοσκέπαστης συναντάμε στην Κάτω Πάφο,  επί της ομώνυμης  οδού, νοτιοανατολικά  από τη βασιλική της Χρυσοπολίτισσας,  κτισμένο πάνω σε ένα βράχο, σε σημείο που προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης.

Οικοδομήθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, πάνω στα ερείπια μιας παλαιότερης εκκλησίας, στην οποία οφείλει το όνομά της. Σύμφωνα με τοπικές παραδόσεις που διατηρούνται με παραλλαγές μέχρι σήμερα στην Πάφο, η αρχική εκκλησία ονομάστηκε έτσι στα χρόνια των μεγάλων επιδρομών των Σαρακηνών. Λέγεται λοιπόν, ότι ενώ οι επιδρομείς λεηλατούσαν ότι έβρισκαν στο διάβα τους,  μόνο το συγκεκριμένο ναό άφηναν άθικτο. Αυτό συνέβαινε γιατί ο Θεός τον καθιστούσε αόρατο στους αλλόθρησκους, σκεπάζοντας τον με πυκνή ομίχλη. Μόνο μία φορά ένας Σαρακηνός κατάφερε να μπει μέσα και όταν άπλωσε τα χέρια του για να αρπάξει τα χρυσά καντήλια, τα αφιερώματα της Παναγίας, τα χέρια του κόπηκαν και έπεσαν στο δάπεδο. Μάλιστα, τη σκηνή αυτή μπορεί κανείς να δει σήμερα  σε μία από τις εικόνες της Παρθένου που βρίσκονται στο τέμπλο.

Ο  σημερινός ναός χτίστηκε το 1926 και ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Στον ανατολικό του τοίχο φέρει τρεις προεξέχουσες αψίδες, με μεγαλύτερη την κεντρική και στην βόρεια γωνία του εφάπτεται ψηλό καμπαναριό. Στα δυτικά βρίσκεται η κύρια είσοδος του ναού η οποία προσεγγίζεται μέσω μεγάλης κλίμακας. Στο εσωτερικό της εκκλησίας το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο φέρει  αγιογραφίες υψηλής τέχνης. Από αυτές, γνωστότερη είναι η εικόνα της Παναγίας της Θεοσκέπαστης που σύμφωνα με την παράδοση φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Απόστολος Λουκάς.

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Εκκλησίες - Μονές - Κατακόμβες


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο