Νικολαΐδειο Γυμνάσιο (Λεωφόρος Γρίβα Διγενή)

Περιγραφή

Το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου ιδρύθηκε το 1905 και στεγαζόταν για χρόνια σ’ ένα απο τα όμορφα νεοκλασικά σχολικά συγκροτήματα της οδού Γρίβα Διγενή. Το καλλιμάρμαρο αυτό κτίριο οικοδομήθηκε το 1929 και αποτελεί το αρχαιότερο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης της Πάφου. Κατασκευάστηκε με τη δωρεά του ευεργέτη του Νικολάου Νικολαΐδη και ονομάστηκε προς τιμήν του «Γυμνάσιο Νικολάου Νικολαΐδη» γνωστό σε όλους μας σήμερα ως Νικολαΐδειο Γυμνάσιο Πάφου. Το κτίριο είναι έργο του Κύπριου μηχανικού Θεόδωρου Φωτιάδη και έχει κάτοψη σχήματος Π προς τον ανοικτό πίσω χώρο, ενώ ογκοπλαστικά στην πρόσοψη παρουσιάζεται συμπαγές. Στην κεντρική είσοδο διαμορφώνεται πρόπυλο με αετωματική στέγη και  στην πίσω όψη στοά.

Οι λαμπρές προσωπικότητες της Πάφου που σύνδεσαν το όνομα τους με το σχολείο είναι: ο Δήμαρχος Νικόλαος Ι. Νικολαΐδης (1920-1943), ο οποίος με τις μεγάλες του δωρεές προς το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου και τις υπηρεσίες που προσέφερε από διάφορες  θέσεις και ιδιαίτερα από  τη θέση του προέδρου της Σχολικής Εφορείας Πάφου, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ώστε το σχολείο να κρατηθεί και να εκπληρώσει τον υψηλό πνευματικό του προορισμό, ο Πασχάλης Πασχαλίδης, διευθυντής του για 28 χρόνια (1915-1943), και ο Λοΐζος Φιλίππου, επίσης άνθρωπος των γραμμάτων  που δώρισε τη βιβλιοθήκη του στο Γυμνάσιο. Από τους παραπάνω υπάρχουν σήμερα δυο μαρμάρινες προτομές των Ν. Νικολαΐδη και Π. Πασχαλίδη που κοσμούν την είσοδο του σχολείου. Τέλος, το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο είναι γνωστό και για τους ηρωικούς μαθητές του, οι οποίοι ήταν παρόντες σε όλους τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού. Ανάμεσα τους και ο μεγάλος ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης που πότισε με τη θυσία του το δέντρο της λευτεριάς.

Από το 2003, το σχολείο έχει μεταφερθεί στο κτίριο όπου στεγαζόταν παλαιότερα το Τούρκικο Γυμνάσιο Πάφου. Συνεχίζοντας με επιτυχία την ιστορική του παράδοση, αποτελεί σήμερα ένα από τα άριστα εκπαιδευτήρια της πόλης.

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Αρχιτεκτονική


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο