Οθωμανικά Λουτρά

Περιγραφή

Γνωστά και με το όνομα Εμπουμπεκίρ τα ατμόλουτρα (χαμάμ) της πόλης βρίσκονται σήμερα κοντά στην παλιά αγορά. Ανοικοδομήθηκαν σε κοντινή απόσταση από το Yeni Cami το 1592 από τον Mehmet Bey Ebubekir, κυβερνήτη της επαρχίας  Πάφου, από τον οποίο πήραν και το όνομά τους.

Το κτίριο όπου λειτουργούσαν τα λουτρά,  είναι στεγασμένο με  θόλους που φέρουν τις χαρακτηριστικές   φωτιστικές οπές, τις φεγγίδες, καλυμμένες άλλοτε με γυαλί. Αυτές αποτελούν τα μοναδικά ανοίγματα, από τα οποία έμπαινε μέσα στο κτίριο φυσικό φως, το οποίο συμπλήρωναν συνήθως λύχνοι και  πολυέλαιοι στις αίθουσες.

Στο εσωτερικό του χωριζόταν σε τρεις βασικούς χώρους με διαφορετική χρήση: το αποδυτήριο, το χλιαρό  και το θερμό διαμέρισμα.  Αυτή η οργάνωση εξυπηρετούσε κυρίως λειτουργικούς σκοπούς, ταυτόχρονα όμως είχε και θρησκευτικό χαρακτήρα, καθώς τα τρία μέρη του εναρμονίζονται με τα τρία συμβολικά στάδια του λουτρού, όπως αυτά ορίζονται στο κοράνι: τον εξαγνισμό, την εξυγίανση και την απόλαυση.

Μπαίνοντας μέσα στο χαμάμ ο επισκέπτης βρισκόταν πρώτα σε έναν ψυχρό χώρο υποδοχής, το αποδυτήριο, όπου άφηνε τα ρούχα του και προμηθευόταν με πετσέτες. Στη συνέχεια εισερχόταν στο χλιαρό διαμέρισμα όπου γινόταν ο πρώτος καθαρισμός και παρέμενε εκεί μέχρι να εξοικειωθεί το σώμα του με τη θερμοκρασία, η  οποία έφτανε τους 25ο  C. Τέλος οδηγείτο στο  θερμό διαμέρισμα  με τους  ατμούς και το ζεστό νερό, όπου η θερμοκρασία έφτανε τους 38 C – 40 C. Στο κέντρο της αίθουσας το δάπεδο υπερυψωνόταν σχηματίζοντας την “ομφαλική πέτρα”, όπου εκεί  ολοκληρωνόταν ο καθαρισμός  από ειδικευμένο προσωπικό, το οποίο έκανε εντριβές  με τη βοήθεια τρίχινου γαντιού. Η διαδικασία αυτή συμπληρωνόταν με επάλειψη λαδιών και καλλυντικών.

Τα λουτρά αποτελούσαν σημείο αναφοράς στη ζωή των μουσουλμάνων αφού ο τακτικός καθαρισμός του σώματος υπαγορευόταν από την ισλαμική θρησκεία. Η τελετουργία αυτή έπαιρνε μάλιστα  διαστάσεις μικρής γιορτής όταν σχετιζόταν με σημαντικά γεγονότα στη ζωή του ανθρώπου. Παράδειγμα αποτελούσε  το  λουτρό της νύφης  που κατέληγε σε φαγοπότι με συνοδεία μουσικής.

Το  μνημείο  έχει αναστηλωθεί το 2015   και έκτοτε χρησιμοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πάφου.

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Αρχαιολογικοί Χώροι - Μνημεία


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο