Πολιτισμός

Πάθος για τον Πολιτισμό

Χτισμένη στη νοτιοδυτική ακτή της Κύπρου, γνωστή για τη  μακραίωνη ιστορία της και τον πλούσιο πολιτισμό της, η Πάφος σας περιμένει να την ανακαλύψετε. Είναι μια  πανέμορφη  πόλη γεμάτη μουσεία αξιοθέατα και πολιτιστικούς χώρους. Μέσα στον αστικό ιστό της  σύγχρονα και νεοκλασικά κτίρια  συνυπάρχουν αρμονικά δίπλα  στα αρχιτεκτονικά λείψανα του παρελθόντος. Αν και είναι περισσότερο γνωστή για τους σπουδαίους της αρχαιολογικούς της θησαυρούς, έχει εντούτοις καταφέρει να αναδείξει  και αξιόλογο σύγχρονο πολιτισμό.

Η Κάτω Πάφος,  είναι αναμφίβολα «το διαμάντι»  της πόλης. Θεμελιωμένη  πάνω στα ερείπια της αλλοτινής αρχαίας Νέας Πάφου που ίδρυσε ο βασιλιάς Νικολής στα τέλη του 4ου αι. π.Χ.,  έχει συμπεριληφθεί ολόκληρη στους καταλόγους της UNESCO από τη δεκαετία του ΄80.   Στο δυτικό τμήμα της, πάνω από το γραφικό Λιμανάκι της, εκτείνεται  το τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο. Εκεί πρέπει οπωσδήποτε να δείτε  τις αρχαίες επαύλεις με τα περίφημα ψηφιδωτά που εντυπωσιάζουν μέχρι σήμερα το θεατή με τη ζωντάνια των χρωμάτων τους.  Εξερευνήστε το λόφο Φάμπρικα που ορθώνεται βορειοανατολικά του πάρκου και ανακαλύψτε το  ελληνιστικό λατομείο με τις υπόγειες σπηλιές, την Κατακόμβη της Αγίας Σολομονής  και το μεγαλόπρεπο αρχαίο θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα της μεσογείου κατά την ελληνιστική περίοδο. Άλλα σημαντικά μνημεία που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Κάτω Πάφο είναι η βασιλική της Χρυσοπολίτισσας, όπου βρίσκεται  η διάσημη  στήλη του Αποστόλου Παύλου, εκεί που κατά την παράδοση ο  Άγιος Παύλος μαστιγώθηκε με 39 ραπίσματα κατά την επίσκεψή του  στην πόλη.  Ακόμα αξίζει να επισκεφθείτε το μεσαιωνικό κάστρο στο Λιμανάκι και τα Φράγκικα Λουτρά, που μαζί με το  Φάρο  στο αρχαιολογικό πάρκο,  αποτελούν το ανεξίτηλο στίγμα πολιτισμού των λαών που πέρασαν από την πόλη στην πάροδο των αιώνων.

Βορειοδυτικά της Κάτω Πάφου υπάρχει ακόμη ένας σημαντικότατος αρχαιολογικός χώρος που συγκαταλέγεται επίσης στον κατάλογο της UNESCO. Πρόκειται για τους περίφημους Τάφους των Βασιλέων. Αφιερώστε χρόνο για να θαυμάσετε αυτά τα εντυπωσιακά  δείγματα ταφικής αρχιτεκτονικής που  είναι μοναδικά στην Κύπρο.

Εκτός από τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία μέσα στην πόλη θα βρείτε  ένα μεγάλο αριθμό μουσείων όπου μπορείτε να θαυμάσετε θησαυρούς της Πάφου από όλες τις περιόδους της ιστορίας. Το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου και το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Πάφου είναι δυο από τα καλύτερα που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Αν είστε λάτρης του σύγχρονου πολιτισμού και των τεχνών έχετε σίγουρα πολλούς ακόμα λόγους για να λατρέψετε την Πάφο! Το Δημοτικό Μαρκίδειο Θέατρο και το «ΑΤΤΙΚΟΝ» είναι δυο υπέροχοι χώροι που μπορείτε να παρακολουθήσετε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές. Επίσης, υπάρχει η  Δημοτική Πινακοθήκη που στεγάζεται στο Χάνι του Ιμπραήμ, όπου μπορείτε να δείτε αξιόλογα δείγματα σύγχρονης ζωγραφικής από τοπικούς καλλιτέχνες.  Ακόμα,  ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ανοιχτό Μουσείο Πάφου με τις διάσπαρτες εικαστικές συνθέσεις σε όλη την πόλη που θα σας εκπλήξουν με την πρωτοτυπία τους.  Ανάμεσα σ’ αυτές υπάρχουν έργα γνωστών καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων και του Κώστα Τσόκλη.

Τέλος, μην φύγετε από την Πάφο αν δεν επισκεφθείτε τα δύο από τα σημαντικότερα μνημεία της Κύπρου που απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την πόλη: το ιερό της Αφροδίτης στα Κούκλια που θα βρείτε μόλις 16χλμ. στα ανατολικά, καθώς και τη Μονή του αγίου Νεοφύτου με την Εγκλείστρα, εκεί που ασκήτευσε μια από τις πιο ιστορικές μορφές της Μεγαλόνησου, 15χλμ. δυτικά της πόλης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο