Περιγραφή

Το Ωδείο είναι το μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την ρωμαϊκή Κύπρο και αποτελούσε τμήμα του συγκροτήματος των κτηρίων της Αγοράς. Πρόκειται για ένα μικρό αμφιθεατρικό οικοδόμημα, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. και χρησιμοποιούταν κυρίως για μουσικές εκδηλώσεις.  Ήταν κτισμένο με μεγάλους αργούς λίθους, και επενδυμένο με πελεκητούς ασβεστόλιθους.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα στο χώρο είναι αποτέλεσμα των αναστηλωτικών έργων που έγιναν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου υπό την καθοδήγηση του Έλληνα αρχιτέκτονα Ιωάννη Τραυλού. Το αρχικό οικοδόμημα αποτελούταν από μια ημικυκλική ορχήστρα με διάμετρο 11,30 μ., στο πίσω μέρος της οποίας βρισκόταν η σκηνή. Από αυτήν σώζονται μόνο το λιθόστρωτο δάπεδο,  μέρος του προσκήνιου, καθώς και δύο πλάγιες πάροδοι σε σχήμα Γ. Μπροστά από τη σκηνή υπήρχαν τα καθίσματα των θεατών, το κοίλον, με εξωτερική διάμετρο 47,30 μέτρα. Διασώθηκε μόνο το κάτω μέρος του  μέχρι του διαζώματος και από το σύνολο των αρχικών σειρών στις κερκίδες, διατηρούνται  μόνο οι δεκατρείς. Το ωδείο καταστράφηκε από τους σεισμούς  γύρω στον 4ο αι. μ.Χ. και από τότε μέχρι τις αραβικές επιδρομές, χρησιμοποιούταν ως μεταλλουργικό εργαστήριο.

Σήμερα, το μνημείο αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, αντιθέτως μάλιστα αποτελεί  ένα ζωντανό χώρο της πόλης. Εδώ διοργανώνονται εδώ κάθε χρόνο συναυλίες, παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις κι έτσι το αρχαίο Ωδείο  γίνεται μέτοχος του σύγχρονου πολιτισμού.

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Αρχαιολογικοί Χώροι - Μνημεία


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο