Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου

Περιγραφή

Κοντά στο ναό της Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου, στο χώρο όπου παλαιότερα στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο, εκτίθενται σήμερα οι συλλογές του Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δει έργα εκκλησιαστικής τέχνης χρονολογημένα από τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους μέχρι τη μεταβυζαντινή περίοδο.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η συλλογή ιερών εικόνων που περιλαμβάνει κυρίως έργα από τον 12ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια από τις αρχαιότερες εικόνες της Κύπρου με την  Αγία Μαρίνα, η μοναδική που ανάγεται στην προεικονομαχική  περίοδο (7ος- 8ος αι.). Εδώ έχουν επίσης βρει καταφύγιο βυζαντινές τοιχογραφίες ερειπωμένων ναών του 11ου και 12ου αι. που προέρχονται κυρίως από την επαρχία της Κύπρου.

Στο μουσείο εκτίθενται ακόμα αντικείμενα εκκλησιαστικής μεταλλοτεχνίας, τα αρχαιότερα από τα οποία, χρονολογούνται στον 6ο αι. όπως: κανδήλια, κηροπήγια, πόρπες, μήτρες,  δισκοπότηρα, θυμιατά, ποιμαντορικές ράβδοι και άλλα. Ανάμεσα στα εκθέματα αυτά βρίσκεται η ράβδος του Μητροπολίτη Εφέσου Μελέτιου (1764). Δεν λείπουν φυσικά και αξιόλογα δείγματα εκκλησιαστικής τέχνης,  μεταξύ των οποίων ξυλόγλυπτα τέμπλα, βημόθυρα, εσταυρωμένων και λυπητερών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συλλογή των αμφίων και εκκλησιαστικής κεντητικής με όμορφα δείγματα, του 18ου και 19ου αιώνα. Τέλος αξίζει να αναφερθεί και η πλούσια συλλογή χειρόγραφων και παλαίτυπων βιβλίων του μουσείου, στα οποία περιλαμβάνονται Ευαγγέλια του 1462 και του 1604, ένα Υμνολόγιο 15ου αι., φιρμάνια του 1853, καθώς και  μουσικά βιβλία.

Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 -16:00
Σάββατο 9:00 -13:00

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Λεωφ. Μακαρίου – Πλατεία Γεροσκήπου
Τηλέφωνο επικοινωνίας:  26271221
Email: pafos-ecclesiastical-museum@cytanet.com.cy

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Μουσεία


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο