Η Πέτρα του Ρωμιού

Περιγραφή

Ονομάζεται αλλιώς «Βράχος της Αφροδίτης» και πρόκειται για έναν μεγάλο βραχώδη όγκο που δεσπόζει σε μια όμορφη ακτή 25 χλμ. ανατολικά της Πάφου. Η παραλία στην οποία βρίσκεται, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς στο νησί τόσο για το φυσικό της κάλλος, όσο και για τους δυο μύθους που συνδέονται με την τοποθεσία αυτή.

Ο γνωστότερος από τους δύο μύθους σχετίζεται με τη γέννηση της θεάς Αφροδίτης, η λατρεία της οποίας είχε μακραίωνη παράδοση στο νησί.  Σύμφωνα με την Ομηρική εκδοχή, στο σημείο αυτό ο Κρόνος πέταξε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού, αφού τον σκότωσε πρώτα για να του πάρει το θρόνο. Από τα κομμένα μέλη του,  μέσα στους αφρούς των κυμάτων αναδύθηκε η θεά της ομορφιάς, η οποία πήρε και τα προσωνύμια Κυπρίδα ή Κυπρογέννητη αλλά και Παφία. Από την ακτή της Πάφου την παρέλαβαν οι Ώρες, την έντυσαν με όμορφα ενδύματα και στολίδια  και την  οδήγησαν στον Όλυμπο, για να πάρει τη θέση της ανάμεσα στους θεούς.

Αναφορικά με το δεύτερο μύθο,  σώζεται σήμερα σε μικρές παραλλαγές και συνδέεται με το Διγενή Ακρίτα, από τον οποίο προέκυψε και η ονομασία «Πέτρα του Ρωμιού». Ο βυζαντινός αυτός μυθικός ήρωας με τις  υπεράνθρωπες δυνάμεις, ήταν κατά τις παραδόσεις ο φόβος και ο τρόμος των Σαρακηνών, που ρήμαζαν τους οικισμούς του νησιού με τις ληστρικές επιδρομές τους. Λέγεται λοιπόν ότι, η τεράστια «πέτρα» που βλέπουμε σήμερα, κατέληξε στο σημείο αυτό, όταν κάποτε ο Διγενής την απέσπασε από τον Πενταδάκτυλο  και την εκσφενδόνισε  στοχεύοντας πλοία Σαρακηνών που βρίσκονταν κοντά στην Πάφο.

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Παραλίες


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο