Ιερά Μητρόπολη Πάφου

Περιγραφή

Στο προαύλιο του καθεδρικού ναού Αγίου Θεοδώρου βρίσκεται το καλαίσθητο κτίριο της ιεράς μητρόπολης Πάφου με τους χαρακτηριστικούς όμορφους εξώστες. Οικοδομήθηκε το 1910 από το Μητροπολίτη Πάφου Ιάκωβο και παρουσιάζει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, συνδυάζοντας αρμονικά βυζαντινά και νεοκλασικά στοιχεία. Μεταφέρθηκε εδώ, αλλά σε παλαιότερο κτίριο,  μαζί με τον καθεδρικό ναό  από την περιοχή του Μουττάλου, απ’ όπου εκδιώχθηκαν  την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Εκτός από έδρα της Μητρόπολης Πάφου, αποτελεί ταυτόχρονα για τους σημερινούς Παφίους και ένα χώρο ιστορικής μνήμης. Το κτίριο αυτό κατά το  πραξικόπημα  της  15ης Ιουλίου του 1974, μετετράπηκε σε οχυρό αντίστασης κατά της Χούντας. Εδώ κατέφυγε  Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία. Μάλιστα, από το γραφείο του μητροπολίτη μαγνητοφωνήθηκε το περίφημο διάγγελμά του προς τον Κυπριακό Λαό, με το οποίο καλούσε τον κόσμο να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και στη συνέχεια μεταδόθηκε από αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης. Επίσης, από τον εξώστη του ίδιου κτιρίου, χαιρέτησε τα πλήθη  πριν φυγαδευθεί για το Λονδίνο και μίλησε στον κόσμο της Πάφου που  τον υποδέχτηκε με θέρμη.

Σήμερα  το κτίριο στεγάζει την οικία του μητροπολίτη της Πάφου και τα γραφεία της μητρόπολης, τα οποία συντονίζουν το ιδιαίτερα δραστήριο θεολογικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της. Στο τελευταίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:  ο συντονισμός κατηχητικών σχολείων σε όλη την περιφέρεια Πάφου, η οργάνωση παιδικών κατασκηνώσεων, η ίδρυση του κέντρου νεότητας που προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως και  η ίδρυση σχολών βυζαντινής μουσικής που επίσης προσφέρουν δωρεάν μαθήματα. Επιπροσθέτως , η μητρόπολη  προάγει τη θεολογική έρευνα και μελέτη  με πλούσια ανοιχτή για το κοινό βιβλιοθήκη εντός του κτιρίου της, ενώ παράλληλα οργανώνει  τακτικά ιερατικά συνέδρια και κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής. Ακόμα, στηρίζει την οικογενειακή ζωή με υπηρεσίες συμβουλευτικής για  μελλόνυμφους και ζευγάρια. Τέλος, πολύ σημαντικό έργο της είναι της είναι το «Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου» στη Γεροσκήπου, για τη διαφύλαξη και την προβολή εκκλησιαστικών κειμηλίων και εικόνων.

Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση (Address): Τ.Θ. 60054, 8100, Πάφος Κύπρος
Τηλεφωνικό κέντρο (Call center): +357 – 26821000
Τηλεομοιότυπο (fax): +357 – 26943130
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (E-mail): metropolis@impaphou.org
Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Εκκλησίες - Μονές - Κατακόμβες


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο