Περιγραφή

Βρίσκεται στα ανατολικά της αρχαίας πόλης της Πάφου, προστατευμένη από τους δυτικούς ανέμους και κατά την  αρχαιότητα αποτέλεσε το εμπορικό κέντρο της πόλης και συνάμα τόπο συναναστροφής των Παφίων, όπου έβρισκαν χώρο καθημερινές, αλλά και πολιτικές συζητήσεις. Χρησιμοποιήθηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και ερειπώθηκε από τους καταστροφικούς σεισμούς του 332 και 342 μ.Χ. που έπληξαν την Πάφο. Οι πρώτες έρευνες στο χώρο έγιναν από τον Κύπριο αρχαιολόγο Κυριάκο Νικολάου, ενώ τα τελευταία χρόνια με το χώρο της Αγοράς ασχολήθηκε το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, κάνοντας συστηματική έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος  “Pafos Project”. Η έρευνα έδωσε σπουδαία αποτελέσματα, τα οποία άλλαξαν και εμπλούτισαν τις γνώσεις μας σχετικά με τη χρήση της Αγοράς στο πέρασμα των αιώνων.

Σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρήματα, η οικοδόμηση του συγκροτήματος ανάγεται στην ελληνιστική περίοδο κατά την οποία χρονολογείται και η αρχαιότερη φάση του κρηπιδώματος, πάνω στο οποίο έχει θεμελιωθεί. Φαίνεται ωστόσο, ότι έπαψε να χρησιμοποιείται από τον 4ο αι. μΧ. και μετά. Η Αγορά αποτελείται από τετράγωνο ανοιχτό χώρο διαστάσεων 95 x 95 μέτρων που βλέπουμε σήμερα, γύρω από τον οποίο περιστύλιο κάλυπτε, αν όχι όλες τις πλευρές, σίγουρα τις τρεις από τις τέσσερις, με καλύτερα διατηρημένη τη δυτική της πτέρυγα. Αντίθετα με ότι πιστευόταν μέχρι τώρα, η Αγορά, μαζί με τα προσκτίσματά της, καταλάμβανε έκταση περίπου 2.5 εκταρίων και όχι 1 εκτάριο όπως είχε θεωρηθεί παλαιότερα. Τα νέα αυτά δεδομένα αποδεικνύουν πώς η αρχαία Αγορά της Πάφου είναι μια από τις μεγαλύτερες του ελληνιστικού κόσμου.

Η πολωνική αποστολή αποκάλυψε στο χώρο ενδιαφέροντα ευρήματα ελληνιστικής περιόδου κάτω από τα ρωμαϊκά θεμέλια, όπως το μεγάλο οικοδόμημα (building Α) στο κέντρο της Αγοράς που ερμηνεύτηκε σαν ναός, καθώς και ένα δεύτερο (building Β) το οποίο έχει ερμηνευθεί σαν αποθήκη. Επίσης μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν χώροι εστίασης κοντά στην ανατολική είσοδο, όπου βρέθηκαν ακόμα και υδραυλικές κατασκευές, όπως δεξαμενές, πηγάδια, νιπτήρες και πήλινες αγωγούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και το πλήθος κινητών ευρημάτων που έφερε στο φως η πολωνική σκαπάνη. Αγγεία όλων των τύπων, μεταξύ αυτών διακοσμημένοι αμφορείς,  χρηστικά αγγεία, αλλά και λύχνοι, νομίσματα, ζυγαριές καθώς και πολλά άλλα που δίνουν σήμερα πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του χώρου.

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Αρχαιολογικοί Χώροι - Μνημεία


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο