Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου

Περιγραφή

Από το 1978 στεγάζεται στην «Οικία του Χατζησμίθ», σ’ ένα  παραδοσιακό αρχοντικό του 18ου αιώνα. Το ιστορικό αυτό κτίριο ανήκε στον επτανησιακής καταγωγής Αντρέα Ζυμπουλάκη, τον επονομαζόμενο και Χατζησμίθ, έναν πλούσιο και μορφωμένο άνθρωπο που υπήρξε προξενικός πράκτορας της Αγγλίας στην Πάφο και προμηθευτής του αγγλικού στόλου. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μόνο ένα τμήμα από το άλλοτε μεγάλο αρχοντικό σπίτι, το οποίο συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει μια πλούσια γκάμα παραδοσιακών αντικειμένων, που προέρχονται από όλη την Κύπρο και κυρίως από την Επαρχία Πάφου, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.  Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αγροτικά εργαλεία αλλά και αξιόλογα έργα λαϊκής τέχνης, συνυφασμένα με την καθημερινότητα των Κυπρίων των παλαιότερων εποχών. Ανάμεσα σ’ αυτά βρίσκονται  πιθάρια, ζεμπίλια και καλάθια, μια πινακωτή, ένας αργαλειός και άλλα πολλά.

Το μουσείο σήμερα, στην προσπάθειά του να ακολουθήσει σύγχρονες μουσειολογικές προσεγγίσεις, έχει δημιουργήσει ενδιαφέροντες θεματικούς εκθεσιακούς χώρους,  που προσφέρουν στον επισκέπτη μια ζωντανή εικόνα του παρελθόντος. Έτσι, ο περιηγητής μπορεί να βρει εδώ αναπαραστάσεις των χώρων του παραδοσιακού αγροτικού σπιτιού, καθώς και εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως το εργαστήριο του μαντηλάρη.

Ο χώρος δεν είναι προσβάσιμος σε άτομα που διακινούνται με αναπηρικό τροχοκάθισμα.

Ωράριο Λειτουργίας:
Χειμερινό Ωράριο (16 Σεπτ. έως 15 Απρ.): Δευτέρα- Κυριακή: 8.30 – 16.00
Θερινό Ωράριο (16 Απρ. έως 15 Σεπτ.): Δευτέρα – Κυριακή: 9.30 -17.00
Τιμή Εισιτηρίου: € 2,50

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου παραμένει κλειστό για το κοινό από την 18η Ιουνίου 2019 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2019, λόγω εργασιών συντήρησης.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση:  Αθηνών 7-9 Τ.Κ. 8201 Γεροσκήπου , Πάφος
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 00357-26306216
Ιστοσελίδα : www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf
Email: antiquitiesdept@da.mcw.gov.cy

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Μουσεία


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο