Πολυχώρος ΑΤΤΙΚΟΝ- Θερινό ΑΤΤΙΚΟΝ

Περιγραφή

Το ανακαινισμένο κτίριο κοντά στην Παλιά Ηλεκτρική επί της οδού Ευαγόρα Παλληκαρίδη, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2019 από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αποτελεί το χώρο που στέγασε ένα από τα παλιότερα και ιστορικότερα σινεμά της πόλης. Το κινηματοθεάτρο Αττικόν ιδρύθηκε την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1941-2 από το Νικόλαο Ταλιώτη (1911-2012), ο οποίος μετέτρεψε το υποστατικό του επιχειρηματία και κτηματία Μουσταφά Αχμετ Ρασίτ Μπέη (1896- 1963) σε κινηματογράφο.

Τις επόμενες δυο δεκαετίες (1950 -1970) η λεγόμενη “Χρυσή Εποχή” του ελληνικού κινηματογράφου, σηματοδότησε και μια χρυσή εποχή για  το Αττικόν.  Ήταν η καλύτερη περίοδος για το σινεμά, το οποίο ταυτόχρονα αποτέλεσε σημαντικό κέντρο για την πολιτιστική ζωή της Πάφου. Προβολές με ελληνικές αλλά και τουρκικές ταινίες, προσέλκυαν όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους Παφίους, αλλά και πολλούς Τουρκοκύπριους από τη συνοικία του Μούτταλου. Παράλληλα, στο Αττικόν ανέβαιναν παραστάσεις και συναυλίες, από τις οποίες πέρασαν μεγάλα ονόματα Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως Σοφία Βέμπο, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, και Ανδρέας Μπάρκουλης.

Στη δεκαετία που ακολούθησε τίποτα δεν θύμιζε τις επιτυχίες της προηγούμενης εποχής, με αποτέλεσμα το Αττικόν να κλείσει στα μέσα του ’70. Άνοιξε ξανά με το όνομα “Σινέ Οθέλλος” και λειτούργησε για μια δεκαετία από το 1990 έως το 2000.

Από το 2015 ο Δήμος Πάφου ξεκίνησε τις διεργασίες για την ανακαίνιση και τη μετατροπή του παλιού σινεμά σε πολυχώρο πολιτιστικής και συνεδριακής υποδομής. Το έργο ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Φαίδωνα Φαίδωνος με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μαζί με τον Πολυχώρο δημιουργήθηκε και το θερινό Αττικόν, το οποίο βρίσκεται έξω από το κτήριο. Πρόκειται για έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, προορισμένο για εξωτερικές κινηματογραφικές προβολές, ο οποίος λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες. 

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • ΔιεύθυνσηΕυαγόρα Παλληκαρίδη, Πάφος, Κύπρος
  • Τηλέφωνο+357 99 972121

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Χώροι Πολιτισμού


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο