Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ’

Περιγραφή

Απέναντι από τον Δημόσιο Κήπο και το Δημαρχείο,  ανάμεσα στα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή, βρίσκεται ένα από τα ιστορικότερα σχολεία της Πάφου. Ιδρύθηκε το 1888 από τον  Τηλέμαχο Καλλονά και από το 1924 λειτούργησε ως εξατάξιο Γυμνάσιο με την ονομασία “Γυμνάσιο Πάφου Α΄”. Το 1977 η ονομασία του μετατράπηκε σε  Α’  Γυμνάσιο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, ενώ ως Λύκειο λειτούργησε από το 1983, παίρνοντας την ονομασία που φέρει μέχρι σήμερα.

Το Σχολείο  είναι ιστορικής σημασίας  για την προσφορά του στους αγώνες της Κύπρου. Πολλοί ήταν οι ήρωες – μαθητές του που συνειδητά εγκατέλειψαν τις τάξεις, για να πάρουν μέρος στους εθνικούς αγώνες.  Από τις πιο γνωστές ηρωικές φυσιογνωμίες ήταν ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1957 για την επαναστατική του δράση, ως μέλος της ΕΟΚΑ. Εντός του σχολείου, η αίθουσα που φοιτούσε είναι σήμερα αφιερωμένη στο νεαρό ήρωα, όπου εκτίθενται ποιήματα, όπως και το αποχαιρετιστήριο γράμμα προς τους συμμαθητές του όταν άφησε το σχολείο  Δεκέμβριο του 1955.

Εκτός από τον Παλλικαρίδη το σχολείο τίμησε όλους τους πεσόντες μαθητές του που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία της Κύπρου και την απαλλαγή της από τη Βρετανική αποικιοκρατία, κατά την περίοδο 1955-59 με το μαρμάρινο ανάγλυφο του αγωνιστή μαθητή. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο προαύλιο του σχολείου και  απεικονίζει έναν τολμηρό  μαθητή με την τσάντα κρεμασμένη στον ώμο, να επιτίθεται με μια πέτρα σ’ ένα άγριο λιοντάρι.

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Αρχιτεκτονική


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο