Ι. Ναός Αγίων Αναργύρων

Περιγραφή

Η επιβλητική εκκλησία αφιερωμένη στους Αγίους Ανάργυρους βρίσκεται στην Κάτω Πάφο, στο σημείο που η οδός Αγαπήνορος συναντάει τη Λεωφόρο Αγίων Αναργύρων. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1980 και εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου του 1994, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου  Χρυσόστομο.

Ο σύγχρονος ναός παρά το μεγάλο μέγεθός του, χάρις στα ιδιαίτερα εξωτερικά αρχιτεκτονικά και μορφολογικά του στοιχεία που διασπούν τους όγκους, αποτελεί ένα πολύ κομψό κτίριο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο τεράστιος τρούλος στο κέντρο με το χαμηλό τύμπανο. Στη δυτική πρόσοψη της εκκλησίας μπορεί να δει κανείς  δυο πανύψηλα καμπαναριά να ορθώνονται κλιμακωτά στη βόρεια και νότια γωνία, ενώ στο ενδιάμεσο τμήμα υπάρχει στοά μπροστά από την κύρια είσοδο του ναού. Στο ανατολικό τοίχο προεξέχουν οι τρεις κόγχες του ιερού βήματος με τη μεσαία να είναι η μεγαλύτερη. Στους μακριούς τοίχους του κτιρίου τα τυφλά αψιδώματα που φτάνουν σχεδόν στο ανώτερο τμήμα των τοίχων, δίνουν ιδιαίτερη χάρη στο ναό.

Στο εσωτερικό του ναού, εντυπωσιάζει το πλούσια διακοσμημένο ξύλινο τέμπλο, καθώς έρχεται αντίθεση με τη λιτότητα κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του χώρου. Το βλέμμα του επισκέπτη μαγνητίζεται από τις πολυάριθμες αγιογραφίες, με τα έντονα χρυσά φόντα.  Πίσω από το τέμπλο είναι ορατές οι τοιχογραφίες της κεντρικής αψίδας του ιερού βήματος.

Ο ναός εορτάζει με πανηγυρική τελετή δυο φορές το χρόνο την 1η Ιουλίου και την 1η Νοεμβρίου.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Εφημέριος: Πρωτ. Γεώργιος Αναστασίου:
Τηλέφωνο: +357 99632104
Πρεσβ. Νικόλαος Συγρίμης:
Τηλέφωνο: +357  96683023

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Εκκλησίες - Μονές - Κατακόμβες


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο